• 29/01/2020

Koude rillingen tijdens de overgang: hoe komt dat?

 

Opvliegers en nachtelijk zweten zijn welbekende symptomen die opduiken in aanloop naar de menopauze. Maar nogal wat vrouwen ondervinden ook last van koude rillingen tijdens de overgang. Hoe die precies ontstaan en hoe je ze kan voorkomen, lees je in wat volgt.

Temperatuurschommelingen behoren tot de typische symptomen van de overgang

De overgang kondigt zich aan met als een van de eerste symptomen een onregelmatige menstruatie. In de premenopauze menstrueren vrouwen nog regelmatig, maar wanneer de vrouwen in de perimenopauze komen, wordt hun menstruatie onregelmatiger en zal ze uiteindelijk in de effectieve menopauze uitblijven. 

Vooraleer een vrouw dat punt bereikt, moet ze eerst een proces door dat gepaard kan gaan met een aantal ongemakken. De overgang is voor sommige vrouwen een heel lastige periode, anderen hebben er weinig last van. Vaak voorkomende overgangssymptomen zijn: temperatuurschommelingen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en koude rillingen, duizeligheid, buikpijn, prikkelbaarheid, gewichtstoename, pijnlijke spieren en gewrichten,…

Het merendeel van die ongemakken wordt veroorzaakt door de hormoonschommelingen die een vrouw tijdens de overgang doormaakt. Voornamelijk de afname van de oestrogeenproductie speelt een rol in het ontstaan van typische overgangsongemakken als opvliegers, nachtelijk zweten en koude rillingen.

Koude rillingen tijdens de overgang hebben dezelfde oorsprong als warmteopwellingen

Koude rillingen tijdens de overgang hebben dezelfde oorsprong als warmteopwellingen

Temperatuurschommelingen zoals opvliegers en nachtelijk zweten behoren tot een van de eerste symptomen die de overgang aankondigen. Vrouwen hebben er vooral last van in het begin van de overgang. Na een aantal jaar neemt de frequentie ervan af.

Hoe ontstaat zo’n warmteopwelling nu? Oestrogeen heeft een belangrijke invloed op de warmteregeling in ons lichaam. Door de afname van de hoeveelheid oestrogeen in het bloed, krijgt ons lichaam soms onterecht het signaal ‘te warm’ door. Daardoor wil het zo snel mogelijk afkoelen. De bloedvaten worden opengezet en je begint te transpireren. Daarna kunnen koude rillingen volgen omdat het lichaam plots te veel en te snel afgekoeld is.

Rillen van de kou voorkomen: hoe doe je dat?

Net zoals opvliegers ontstaan koude rillingen dus ook door veranderingen in de hormonen. Om ze te voorkomen, kan je dus dezelfde tips toepassen die ook helpen bij opvliegers en nachtelijk zweten: 

  • Zorg voor een goed verluchte leef- en slaapruimte.
  • Draag kledij van natuurlijke materialen zoals katoen. Kleed je in laagjes die je makkelijk kunt uittrekken.
  • Vermijd cafeïnerijke dranken en alcohol.
  • Blijf rustig en diep ademen. Concentreer je op je ademhaling wanneer een warmteopwelling of koude rilling zich voordoet.
  • Drink voldoende water. Dat houdt je vochtbalans stabiel en is goed voor de bloedcirculatie.


Helpen deze tips onvoldoende, dan kan een natuurlijke oplossing met een niet-hormonaal werkingsmechanisme helpen. Sérélys is veilig en doeltreffend in het aanpakken van typische ongemakken als prikkelbaarheid, opvliegers, nachtelijk zweten en dus ook koude rillingen tijdens de overgang.