• 21/10/2019

Tijdens de menopauze medicatie nemen:
is dat nodig?

 

Heel wat vrouwen ondervinden ongemakken wanneer ze in de overgangsperiode richting de menopauze komen. Typische overgangssymptomen zijn bijvoorbeeld gewichtsschommelingen, opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Vrouwen vragen zich dan ook af of ze voor deze ongemakken gelinkt aan de menopauze bepaalde medicatie kunnen nemen.

 

Waardoor worden de ongemakken tijdens de menopauze veroorzaakt?

Het is belangrijk om te weten dat de menopauze geen ziekte is, maar een natuurlijk proces waar elke vrouw doorheen moet. Wat is de menopauze dan precies? In de strikte zin van het woord is de menopauze de periode in het leven van een vrouw waarin de werking van de eierstokken vermindert en uiteindelijk stopt. Vooraleer dat gebeurt, vindt er een overgangsperiode plaats. De duurtijd van die overgangsperiode richting de menopauze verschilt van vrouw tot vrouw. 

Tijdens die overgangsperiode vinden er heel wat veranderingen in de hormonenhuishouding van een vrouw plaats. Het zijn net die hormoonschommelingen, in het bijzonder de afname van de oestrogeen- en progesteronproductie, die vaak voor de typische ongemakken kunnen zorgen. Oestrogeen en progesteron vervullen immers nog andere functies in het lichaam. Zo helpen oestrogenen bijvoorbeeld om de interne thermostaat in je lichaam te regelen. Het ontregelde oestrogeenniveau verklaart dus meteen ook de opvliegers en het nachtelijk zweten.

Heb jij last van dergelijke ongemakken en wil je weten of je in de menopauze bent? Doe dan de online test!

Kan je de overgangsperiode richting de menopauze beter doorkomen met medicatie?

Net omdat de menopauze geen ziekte is, is het ook niet nodig om er medicatie voor te nemen.

Wanneer je levenskwaliteit tijdens de overgang echter verhinderd wordt, raden we je aan om met je behandelende arts te bespreken wat voor jou het beste middel is voor jouw menopauzesymptomen.


Er bestaan immers een aantal oplossingen die de typische ongemakken zoals opvliegers, prikkelbaarheid en vermoeidheid kunnen verminderen.

Eén van die oplossingen met een hormonaal werkingsmechanisme is HST, wat voluit staat voor ‘hormonale substitutietherapie’. Voor vrouwen met (een historiek van) borstkanker is HST echter niet geschikt. 

Een andere beschikbare oplossing is een plantaardig, hormonaal voedingssupplement. Dit zijn bijvoorbeeld voedingssupplementen op basis van zilverkaars of fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen die oestrogene eigenschappen kunnen hebben. Aangezien ze ook een licht hormonale werking hebben, kunnen ze risico’s inhouden, zeker bij vrouwen die borstkanker hebben (gehad).[1] Ook met producten op basis van zilverkaars moet je volgens het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) voorzichtig omgaan.
[2] 

Een natuurlijke oplossing die veilig is voor elke vrouw zijn plantaardige niet-hormonale voedingssupplementen, zoals Sérélys. Dit voedingssupplement bestaat uit gestandaardiseerde, gezuiverde extracten van stuifmeelkorrels. Door het niet-hormonale werkingsmechanisme mag Sérélys ook gebruikt worden door vrouwen die borstkanker hebben (gehad).

 

[1] Bron: BCFI.be, https://www.bcfi.be/nl/chapters/7?matches=oestrogenen%7CFyto%7Cfyto%7COestrogenen&frag=5561

[2] Bron: BCFI.be, https://www.bcfi.be/nl/articles/query?number=F41N10D

Natuurlijke oplossing voor menopauze symptomen?

Sérélys zorgt op een natuurlijke, veilige en doeltreffende manier dat je levenskwaliteit verbetert.