Een luizenbesmetting wordt meestal meteen met kinderen en schoolgaande jeugd in verband gebracht. Niet onterecht, want scholen en bij uitbreiding alle plaatsen waar kinderen samenkomen zijn mogelijke broeihaarden van luizen. Maar luizen bij volwassenen komen uiteraard ook voor. Denk maar aan een gezin waarvan de kinderen met luizen besmet zijn. Door het vele directe hoofdcontact tussen ouder en kind, kunnen de luizen zich makkelijk nestelen in het haar van de ouders. Ook leerkrachten op de basisschool lopen een groter risico op een luizenbesmetting.
Luizen opsporen bij volwassenen
Luizen en neten kan je herkennen door witte puntjes die in je haar zitten. Dit zijn de eitjes van een luis en plakken dicht bij de hoofdhuid. Zowel voor kinderen als voor volwassenen kan een luizenbesmetting best vernederend zijn. Hoewel dat eigenlijk helemaal niet hoeft. Luizen zijn immers geen teken van slechte hygiëne. Elk huishouden kan immers besmet raken met luizen, ongeacht de hygiënische standaarden die ze eropna houden.
De symptomen van hoofdluis bij volwassenen zijn dezelfde als bij kinderen. Ze kunnen last hebben van jeuk en eventueel kan je de luizen en neten in het haar opmerken. Maar een luizenbesmetting kan ook zonder jeuk voorkomen. De jeuk wordt immers veroorzaakt door een afweerreactie van het lichaam tegen de uitwerpselen en het speeksel van de luizen. Ook is het mogelijk dat je besmet bent met luizen, maar de luizen of neten nog niet duidelijk ziet zitten in het haar.
Hoe kom je dan met zekerheid te weten of je besmet bent met luizen? Luizen herkennen bij jezelf is immers niet zo eenvoudig. De meest betrouwbare manier om luizen op te sporen is de nat-kam-methode. Vraag dus aan iemand in huis of in jouw nabije omgeving om je haar te controleren met die methode. Zo kan je met zekerheid de eventuele luizen opsporen.
Alle gezinsleden regelmatig controleren met de nat-kam-methode is trouwens ook een goede manier om luizen te voorkomen. Ook kan je verdere verspreiding onder de andere gezinsleden tegengaan door bijvoorbeeld een hulpmiddel als Silikom Protect te gebruiken.
Luizen bestrijden in huis kan je onder meer doen door alle mutsen, jassen en sjaals indien mogelijk te wassen op 60°. Ook lakens en beddengoed was je het best op die temperatuur. Voorwerpen die niet op 60° kunnen worden gewassen, kan je gedurende 2 dagen opbergen in een afgesloten plastic zak of gedurende 8 uur in de diepvries steken.
Luizen behandelen bij volwassenen
Helaas gaat hoofdluis niet vanzelf weg. Net zoals bij kinderen is het in het geval van luizen bij volwassenen dus belangrijk om de luizenbesmetting aan te pakken met een doeltreffende behandeling.
Nogal wat mensen proberen de luizenplaag aan te pakken door natuurlijke middelen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld door de luizen te bestrijden met azijn. Ook zijn er volwassenen die hopen van de luizen af te geraken door bijvoorbeeld de luizen te verwijderen met een stijltang. Deze huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes zijn echter weinig efficiënt en onvoldoende om definitief van de luizen af te geraken. Bovendien zijn ze ook niet zonder gevaar. Ook behandelproducten op basis van pesticiden zijn onvoldoende effectief, voornamelijk omdat de luizen er resistent tegen kunnen worden.
Je doet er dus goed aan te kiezen voor een behandeling met een luizenspray of luizenshampoo met dimeticone, INN of octaandiol als hoofdbestanddeel omdat luizen daar niet tegen resistent worden. Producten met dimeticone, INN en octaandiol vind je in het gamma van SILIKOM. Het SILIKOM-assortiment is erg uitgebreid, waardoor je zeker een behandelproduct zult vinden die bij jouw levensstijl aansluit.