Kokosolie past in het rijtje van natuurlijke middelen zoals azijn, mayonaise of lavendel die vaak gebruikt worden om luizen te bestrijden. Door het haar in te smeren met een van die natuurlijke middelen en het vervolgens uit te kammen volgens de nat-kam-methode, zouden de luizen gedood worden. Deze werking is echter niet wetenschappelijk bewezen.
Wat is kokosolie?
Kokosolie won de afgelopen jaren erg aan populariteit in zowel de keuken als de badkamer. Opvallend aan kokosolie is vooral de textuur van het product. Kokosolie komt meestal voor in gestolde vorm, maar bij ongeveer 25 graden smelt kokosolie al en wordt ze vloeibaar.
In de keuken zou kokosolie bijvoorbeeld een goed alternatief zijn voor olijfolie of bakboter. Maar omdat kokosolie eigenlijk voornamelijk bestaat uit verzadigde vetten, doet kokosolie de zogenaamde slechte cholesterol dan wel minder stijgen dan boter, maar wel beduidend meer dan overzadigde plantenoliën.
Ook wordt onder meer beweerd dat kokosolie zou helpen om gewicht te verliezen of dat kokosolie een positieve invloed zou hebben op ons immuunsysteem. Dit zijn echter allemaal veronderstellingen die helemaal niet wetenschappelijk bewezen zijn.
In de badkamer wordt kokosolie onder andere als gezichtscrème gebruikt of op de lippen aangebracht als een soort vaseline. Over een haarmasker van kokosolie wordt beweerd dat dit extra voeding zou geven aan het haar. Door het haar in te wrijven met de vloeibare kokosolie, zou het haar sterker worden. Of dat effectief zo is, is opnieuw niet wetenschappelijk bewezen.
Kan je luizen bestrijden met kokosolie?
Naast voeding voor het haar, zou kokosolie ook helpen tegen luizen. Om luizen te proberen bestrijden met kokosolie, wordt het haar ingesmeerd met vloeibare kokosolie en moet die kokosolie vervolgens een aantal uren tot een hele nacht inwerken. Daarnaast wordt een behandeling met kokosolie ook vaak gecombineerd met het uitkammen van het haar volgens de nat-kam-methode.
Kokosolie die urenlang tot een hele nacht in het haar blijft zitten, veroorzaakt een behoorlijk vieze boel en kost heel wat tijd. Er is echter absoluut geen garantie dat de luizen en de neten door het haar te laten intrekken met kokosolie dood zouden zijn. Opnieuw is er dus geen wetenschappelijk bewijs om kokosolie te gebruiken in de strijd tegen luizen.
Om wel garantie te hebben dat de luizen en de neten gedood worden, kies je beter voor een luizenshampoo of luizenspray die dimeticone of INN (isnononyl isononanoaat) bevat. Daartegen worden de luizen niet resistent en blijven ze na de behandeling weg.
In het gamma van Silikom vind je zowel luizenshampoos als luizensprays met dimeticone en INN als ingrediënt. Bovendien zijn de producten van Silikom ook erg tijdsefficiënt. Door de Silikom Once Spray of de Silikom Once Shampoo te gebruiken, bestrijd je de luizen zelfs in slechts 1 behandeling.