Welke symptomen duiden op stress?

Stress lijkt op het eerste gezicht misschien niet zichtbaar, maar toch bestaat de kans dat je last hebt van de typische stresssymptomen zonder dat je het zelf beseft. Hier lees je alles over hoe je stress kan herkennen en wat je eraan kan doen om jouw klachten te verminderen.

 


 

Oorzaken van stress

Vroeger was het leven een pak simpeler. Wanneer we gestresseerd waren, kwam dat vaak door een ernstig gevaar die op de loer lag: een tijger of bosbrand waar je plots van moet weglopen.

Vandaag de dag is het allemaal wat complexer. Heel wat verschillende zaken kunnen aan de oorzaak van jouw stresssymptomen liggen:

Een haastige levensstijl

Een haastige levensstijl met een waslijst aan to do’s, geen tijd voor jezelf, hoge werkdruk, …

Emotionele overbelasting

Emotioneel overbelast zijn of te veel prikkels ervaren in je dagelijks leven. 

Slechte nieuwsberichten

Voortdurend geconfronteerd worden met slechte nieuwsberichten.

Eenzaamheid

Het gevoel hebben dat je nergens hulp krijgt en er helemaal alleen voor staat.

Ingrijpende levensgebeurtenissen

Ingrijpende levensgebeurtenissen (bv. iemand verliezen, werkloos worden, huwelijk, …)

Vaak komt het erop neer dat je weerbaarheid of draagkracht minder groot is dan de spanning die je moet dragen. Soms is het gewoon allemaal even te veel of kan je er even niet goed meer tegen, en dan is het goed als je de klachten van stress tijdig kan herkennen, zodat je snel kan reageren.

7 klachten waaraan je stress kan herkennen

Stress uit zich op verschillende manieren, en iedereen ontwikkelt andere klachten, maar eigenlijk zijn het symptomen die heel vaak voorkomen. Zo vaak dat je er misschien niet bij stilstaat! Je kan zowel lichamelijke als mentale en cognitieve klachten ontwikkelen. Hier vind je het overzicht:

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Onze hersenen krijgen heel wat te verduren wanneer we gestresseerd zijn. Ze moeten plots alles dichtgooien of nieuwe processen in gang steken en de staat van alertheid eist op den duur z’n tol, ook op je hersenen.

Maar ook onrechtstreekse klachten die vaak gepaard gaan met stress, zoals vermoeidheid of een slechte houding bij je opgespannen spieren, kunnen tot hoofdpijn leiden.

Hartkloppingen

Hartkloppingen

Hartkloppingen

Cortisol vernauwt je slagaders en veroorzaakt een verhoging van de hartslag en bloeddruk. Je hart gaat je bloed sneller pompen en je ademhaling versnelt, waardoor stress gepaard kan gaan hartkloppingen, hyperventilatie, een oppervlakkige ademhaling of drukkend gevoel op de borst.

Andere lichamelijke klachten

Andere lichamelijke klachten

Andere lichamelijke klachten

Van de spieren die zich aanspannen tot de extra hormonen die in je lichaam gepompt worden… er gebeurt vanalles in ons lichaam wanneer we ons in een fight-or-flight situatie bevinden.

Niet vreemd dus dat stress kan leiden tot lichamelijke symptomen zoals, spierpijn, rugpijn, nekpijn, spanning in je armen of benen, brok in de keel, duizeligheid, misselijk zijn, maagklachten, …

Constant piekeren en humeurig zijn

Constant piekeren en humeurig zijn

Constant piekeren en humeurig zijn

Stress en spanning gaan vaak ook gepaard met een innerlijke en mentale onrust, zoals:

  • Constant piekeren
  • Je veel zorgen maken
  • Erg prikkelbaar zijn
  • Sneller geïrriteerd zijn
  • Een nerveus, gespannen gevoel

Vermoeidheid en moeilijk inslapen

Vermoeidheid en moeilijk inslapen

Vermoeidheid en moeilijk inslapen

Ben je gespannen en ervaar je in je leven een reeks lichamelijke en mentale klachten zoals we hierboven beschreven? Dan kan dat ook leiden tot een verminderde slaapkwaliteit.

Je slaapt niet gemakkelijk meer in, slaapt niet zo goed als voorheen en voelt je een pak vermoeider. Erg vervelend natuurlijk, want een goed slaappatroon kan net helpen om je stress te verminderen.

Lees meer over het belang van goede slaapkwaliteit

Cognitieve klachten

Cognitieve klachten

Cognitieve klachten

Ook cognitieve symptomen kunnen de kop opduiken wanneer je last van langdurige stress hebt:

  •  Geen energie om je dagelijkse activiteiten uit te voeren
  • Moeite om na te denken en je te concentreren
  • Problemen met je geheugen 
  • Gebrek aan creativiteit en probleemoplossend denken

Eetproblemen

Eetproblemen

Eetproblemen

Niet eten, te veel eten, ongezond eten, … Stress kan een sterke impact hebben op je eetpatronen en die goede voornemens om gevarieerd, gezond en goed te eten helemaal om zeep helpen. 

Bij erg stressvolle situaties zal je lichaam bijvoorbeeld het hormoon catecholamine aanmaken, waardoor je plots helemaal geen honger meer hebt en je je volledig verzadigd voelt. 

Maar wanneer je een hoog cortisolgehalte in je bloed hebt, en je bloedsuikerspiegel dus de lucht aangaat, zal je ook meer zin hebben in voeding die iets ongezonder, vettiger en suikerachtige is. En dat brengt dan weer andere problemen zoals ongezond en te veel eten met zich mee.

Tips bij stress

Een keer gestresseerd zijn of wat moe thuiskomen na een intensieve dag is niet zo erg. Maar heb je last van een constante spanning in het lichaam? Dan is dat niet goed voor je gezondheid. 

Weten hoe je met stress kan omgaan en daadwerkelijk actie nemen om je stresssymptomen te verminderen en behandelen, is erg belangrijk. Ga zeker na wat de achterliggende factoren van je klachten zijn en pak die zo goed mogelijk aan. Ook deze acties kunnen hun steentje bijdragen:

Je herkent stress o.a. aan symptomen zoals hoofdpijn, hartkloppingen, slaapproblemen, spierpijn, humeurig zijn en concentratieproblemen. Door goed te leren hoe je best met stress omgaat kan je chronische klachten en problemen vermijden.
  • Regelmatig met vrienden afspreken

  • Voldoende bewegen en je huis verlaten

  • Evenwichtige en gezonde voeding

  • Ontspannende lichaamsoefeningen

  • Meditatie en ademhalingstechnieken

  • Iedere dag wat tijd voor jezelf maken

  • Voldoende en kwaliteitsvol slapen (lees onze slaaptips)

  • Ashwagandha