Ook al is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend
Maar liefst 1 op 4 Belgen heeft chronische gewrichtspijn1. Hoewel spier- en gewrichtspijn nog steeds het meest voorkomt bij oudere mensen, krijgen ook meer en meer jongere mensen last van pijn aan de spieren en de gewrichten. Daardoor kan bewegen al op jonge leeftijd moeilijker worden.
Ons bewegingsapparaat, een ingenieus systeem
Het bewegingsapparaat van ons lichaam zit erg ingenieus in elkaar. De belangrijkste bouwstenen daarvan zijn spieren, pezen en gewrichten. Wanneer bij dat ingewikkelde bewegingsapparaat een radartje hapert, kan dat pijn veroorzaken.
-
Spieren: wist je dat ons lichaam bestaat uit maar liefst 600 – 800 spieren? De belangrijkste taak van onze spieren is beweging mogelijk maken. Doordat de cellen van de spieren samentrekken en weer ontspannen, kunnen we bewegen.
-
-
Kraakbeen is een soort schokdemper. Aan het uiteinde van de botten vermindert kraakbeen de wrijving tussen de bewegende botten. De gewrichten zijn verbonden met de botten door ligamenten.
Wanneer wordt bewegen pijnlijk?
Pijn aan de spieren, pezen en gewrichten wordt samengebracht onder de verzamelnaam musculoskeletale pijn. Er zijn tal van oorzaken die muscolosketale pijn kunnen veroorzaken.
-
De pijn kan onder meer voorkomen zonder aanleiding, door overbelasting, als gevolg van een sportletsel of een verkeerde houding.
-
Ook ziektes als artrose, reuma of fibromyalgie kunnen pijn aan de spieren, pezen en gewrichten veroorzaken.
Vaak voorkomende oorzaken van pijn
aan pezen, spieren of gewrichten
Gewrichtspijn
• Kraakbeen zorgt voor de soepelheid van je gewrichten: bij het ouder worden neemt de hoeveelheid kraakbeen af en wordt het kraakbeen bovendien minder elastisch en dunner.
• De knieën en de heupen zijn de ‘dragers’ van ons lichaam. Wanneer die overbelast raken, heeft dat ook pijn als gevolg.
Pijnlijke pezen en ligamenten
• Een ontsteking aan de pezen.
• Ligamenten zijn niet erg elastisch. Wanneer ze worden uitgerokken, worden ze slap en bij sterke belasting kunnen ze scheuren.
• Een blessure aan de ligamenten van het kniegewricht komt vaak voor bij het sporten. Denk maar aan een gescheurde kruisband.
Spierpijn
• Overbelasting door sport of intensieve bewegingen
• Groeipijnen: daardoor kan je last krijgen van spierpijn, spierkrampen, spierscheuren,…
Voor wie is er een verhoogd risico op pijn tijdens het bewegen?
-
De mens is een sedentair wezen geworden. Volwassenen zitten maar liefst 8,3 uur per dag2. Dat is meer dan de helft van het aantal uren dat we wakker zijn. Die zittende uren brengen we vooral door op het werk. Maar ook in onze vrije tijd brengen we heel wat uren zittend door. Hoe vaak zitten we immers niet naar een scherm te staren?
-
Wie dan toch regelmatig beweegt, loopt tijdens het sporten het risico op overbelasting van de spieren, gewrichten en pezen. Vaak is de overgang tussen ons sedentair bestaan en de sportprestatie die we willen leveren te bruusk. Vanuit je luie zetel loop je immers niet in een-twee-drie een marathon.
-
Ook wie overgewicht heeft, heeft een verhoogd risico op pijn tijdens het bewegen. Het aantal Belgen met overgewicht stijgt jaar na jaar, waardoor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen 2040 verwacht dat maar liefst 62% van de volwassenen overgewicht zal hebben3. Te veel wegen heeft een negatieve invloed op onze gewrichten met pijn in vooral de lage rug en de knieën tot gevolg.
-
Wanneer we ouder worden, worden onze spieren en gewrichten minder soepel en kan dat ook spier- en gewrichtspijn veroorzaken.
1. Bron: Belgian Health status report
2. Bron: https://www.gezondleven.be/themas/beweging-sedentair-gedrag/cijfers-beweging/hoe-lang-zit-de-vlaming-dagelijks-stil
3. Bron: https://www.nieuwsvoordietisten.nl/in-2040-heeft-62-procent-van-de-volwassenen-overgewicht/