“Later word ik groot en sterk!” Het is een wens die uit veel kindermondjes komt.
Vitamine D helpt kinderen om die wens in vervulling te doen gaan. Deze vitamine is immers van cruciaal belang voor sterke botten, spieren en tanden. Ook ondersteunt vitamine D de normale werking van het immuunsysteem. Een vitamine D-supplement van 400 IE per dag is voor baby’s en kinderen van bij de geboorte tot aan de leeftijd van 6 jaar dan ook erg belangrijk. Ook Kind & Gezin en de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde doen die aanbeveling.
Denk je nu: “Oei, ik geef mijn kind geen vitamine D!” Dan lees je best even verder. Dit artikel gaat dieper in op volgende thema’s:
Vitamine D: onmisbaar voor kinderen in de groei
Het belang van vitamine D voor kinderen kan niet onderschat worden. De vitamine zorgt er namelijk voor dat calcium beter wordt opgenomen uit de voeding. Samen met calcium zorgt vitamine D dus voor sterke botten en tanden. Laat dat net onmisbaar zijn voor kinderen in volle groei.
Het vitamine D-gehalte van je kind op peil houden op een natuurlijke manier is bijna onmogelijk. Vitamine D wordt aangemaakt in de huid onder invloed van de zon. Daarvoor moet je minstens 15 minuten onbedekt en onbeschermd in de zon zitten. Bovendien moet de zon voldoende krachtig schijnen, wat in België tussen oktober en maart niet het geval is.
Je kind onbeschermd tegen de UV-stralen in de zon laten zitten, is echter niet verantwoord.
Daarom doe je er goed aan om extra vitamine D onder de vorm van een supplement toe te dienen.
De nood aan extra vitamine D is er al van bij de geboorte. Moedermelk bevat immers onvoldoende vitamine D. Poedermelk is soms wel verrijkt met vitamine D, maar de dosis volstaat niet.
Welke gevolgen kan een vitamine D-tekort hebben?
Net zoals bij volwassenen kan een vitamine D-tekort voor kinderen zware gevolgen hebben:
- de kans op cariës (tandsteen) vergroot,
- afwijkingen in de groei,
- zwakke botten,
- baby’s kunnen stuiptrekkingen krijgen,
- rachitis, een stoornis van de botvorming,
- een vertraagde motorische ontwikkeling,
- een verhoogde vatbaarheid voor infecties. Vitamine D draagt immers bij tot het behoud van een goede weerstand.
Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat je een vitamine D-tekort niet voelt. Pas wanneer de gevolgen zich voordoen, wordt vaak duidelijk hoe ernstig het vitamine D-tekort is.
Welke dosis is aanbevolen voor kinderen?
Omdat er al van bij de geboorte een risico op een vitamine D-tekort bestaat, raadt Kind & Gezin en de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde aan om aan kinderen vanaf de geboorte tot aan de leeftijd van 6 jaar dagelijks 400 IE (Internationale Eenheden) toe te dienen, ongeacht of het kind moedermelk of flessenvoeding krijgt. Voor kinderen met een donkere huid is dagelijks 600 IE aanbevolen.
Ter vergelijking: aan kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen, zeker aan risicogroepen, wordt aangeraden om dagelijks 800 IE vitamine D in te nemen. Tot welke leeftijd blijft het dan van belang? Eigenlijk voor de rest van je leven. Het belang van je vitamine D-gehalte op peil te houden blijft heel je leven cruciaal.
Er bestaan verschillende supplementen vitamine D voor baby’s en kinderen. Meestal gaat het om druppeltjes op oliebasis. Hoeveel je er moet toedienen, is afhankelijk van het supplement. Om de vitamine D van je baby of je kind niet te vergeten, plan je best een vast tijdstip in, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt. Als je je aan de voorgeschreven dosis houdt, hoef je geen schrik te hebben dat je kind plots te veel vitamine D binnenkrijgt. Ondervindt je baby of je kind bijwerkingen? Raadpleeg dan zeker de kinderarts. Al komen die slechts in zeldzame gevallen voor.
Fultium Junior
Voor kinderen in hun volle groei
Fultium Junior is een uniek vitamine D supplement voor kinderen vanaf 3 jaar. Het zijn lekkere, suikervrije gummy’s die het hele jaar door kunnen ingenomen worden.