Een vitamine D-tekort is voor iedereen beter te vermijden, maar voor zwangere vrouwen is het des te belangrijker.
Daarom raadt de Hoge Gezondheidsraad aan om extra vitamine D in te nemen tijdens de zwangerschap vanwege de belangrijke rol die vitamine D speelt in de ontwikkeling van het beendergestel van de ongeboren baby.
Extra vitamine D tijdens de zwangerschap
-
Vitamine D is erg belangrijk voor het ongeboren kind.
Het is onontbeerlijk om een normale ontwikkeling van
het beendergestel van je baby te verzekeren -
Als je als zwangere vrouw te weinig vitamine D hebt, krijgt ook je baby in de baarmoeder al te weinig vitamine D.
-
Het is aanbevolen om met de inname van extra vitamine D te beginnen van zodra je zwanger bent, omdat de aanmaak van bot bij je baby al in het eerste trimester van de zwangerschap begint.
Aanbeveling van de hoge gezondheidsraad(1):
-
De inname van een supplement van 800 I.E. (2) vitamine D per dag (20 microgram) wordt aangeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Ontdek FULTIUM: je dagelijkse portie zon, je dagelijkse portie vitamine D
(1) De Hoge Gezondheidsraad is het wetenschappelijk adviesorgaan dat de Belgische overheid ondersteunt op het gebied van volksgezondheid.
(2) I.E.: manier om hoeveelheid aan vitamine D uit te drukken,vaak gebruikt op verpakkingen van vitamine D
voedingssupplementen: 40 Internationale eenheden (I.E.) = 1 microgram vitamine D.
Vaak gestelde vragen
Waarom is vitamine D belangrijk tijdens de zwangerschap?
Heel wat mensen kampen zeker tijdens de wintermaanden met een vitamine D-tekort. De zon schijnt dan onvoldoende krachtig om op een natuurlijke manier vitamine D aan te maken en via voeding krijg je onmogelijk de aanbevolen dosis binnen.
Wie zwanger wil worden, heeft nog een extra reden om een vitamine D-supplement in te nemen. Als aanstaande moeder wil je niets liever dan je kindje zo optimaal mogelijk laten ontwikkelen. Daartoe draagt vitamine D bij.
Vitamine D zorgt er namelijk voor dat calcium beter uit de voeding wordt opgenomen. Calcium is dan weer nodig voor het behoud van stevige botten en tanden.
Wat zijn mogelijke gevolgen van een vitamine D-tekort bij zwangere vrouwen en hun baby?
De kans is groot dat je van een vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap niet meteen symptomen opmerkt. Een mogelijk gevolg van een vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap is bijvoorbeeld een verzwakt immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor infecties.
Iets wat je tijdens de zwangerschap zeker wil vermijden. Daarnaast is het mogelijk dat je vermoeider bent en een gebrek aan energie ervaart. De mate waarin je daar last van hebt, is afhankelijk van hoe groot het tekort is. Specifiek voor kinderen is er dan weer een verhoogd risico op de botziekte rachitis.
Daarom is het cruciaal om je ongeboren kindje al voldoende vitamine D te geven, maar ook na de geboorte blijft het belangrijk om vitamine D toe te dienen aan je kind.
Hoeveel vitamine D nemen zwangere vrouwen best in?
De inname van een supplement vitamine D in ampullen of in capsules van 800 I.E.2 per dag (20 microgram) tijdens de zwangerschap wordt door de Hoge Gezondheidsraad aangeraden.
Die aanbeveling geldt ook voor vrouwen die borstvoeding geven. Ter vergelijking: aan vrouwen die niet zwanger zijn wordt een supplement van 400 I.E., ofwel 10 microgram per dag aangeraden. Kies idealiter voor vitamine D3, de dierlijke variant van vitamine D. Dat is immers de meest krachtige vorm. Houd je zeker aan de aanbevolen dosis en overschrijd die niet.
Wees er je ook van bewust dat je de meeste vitamines en mineralen binnenkrijgt via een gezond en gebalanceerd eetpatroon. Vitamine D is daarin een buitenbeentje omdat je deze vitamine van nature kan aanmaken in de huid onder invloed van zonlicht. Neem dus niet zomaar extra vitamines in zonder je arts te raadplegen.
Zo kan bijvoorbeeld te veel vitamine a als je zwanger bent schadelijk zijn voor je baby. Andere vitamines zoals vitamine B3 en vitamine B6 worden tijdens de zwangerschap door een arts voorgeschreven wanneer die dat nodig acht.