Heel wat mensen weten ondertussen dat luizen bestrijden met azijn niet het meest doeltreffende behandelproduct tegen luizen is en dat je het best luizen kan opsporen via de nat-kam-methode. Maar in het geval van een luizenbesmetting vragen velen zich af hoe je luizen bij andere gezinsleden kan voorkomen. Wij helpen je alvast op weg met 10 tips om luizen te bestrijden in huis.
Het haar behandelen is je eerste zorg
Jeuk en het voortdurend krabben in het haar kunnen symptomen van luizen zijn. Of heb je tijdens een controle met de nat-kam-methode werkelijk luizen in het haar gevonden? In het geval van een luizenbesmetting, behandel je best zo snel mogelijk het haar met een doeltreffend luizenproduct. Verder is het belangrijk om niet meteen te panikeren. Het heeft dus geen zin om, in de hoop om luizen te voorkomen, meteen alle andere gezinsleden preventief te behandelen.
Wat wel verstandig is, is om het haar van alle gezinsleden op luizen te controleren via de nat-kam-methode. Alle gezinsleden, dus ook de ouders, want luizen bij volwassenen komen meer voor dan men denkt. Luizen herkennen bij jezelf is echter niet makkelijk, dus je vraagt het best aan iemand anders om jouw haar via de nat-kam-methode op luizen te controleren. Zo gebeurt het wel eens dat luizen ontdekt worden bij de kapper.
Na een grondige luizencontrole is de volgende bezorgdheid vaak hoe je luizen kan voorkomen. Ouders gaan vaak op zoek naar preventieve manieren om een luizenbesmetting te vermijden. Ze vragen zich bijvoorbeeld af waar luizen niet tegen kunnen, of sprayen haarlak op het haar van hun kind.
Deze ingrepen nemen het risico op een luizenbesmetting niet volledig weg. Het kan echter geen kwaad om, in het geval van een luizenbesmetting bij je kind, een aantal maatregelen in huis te nemen die de kans op verdere verspreiding van de hoofdluizen kunnen inperken.
Hoe kan je luizen bestrijden in huis?
In het geval van een luizenbesmetting kan luizen bestrijden in huis een goeie aanvulling zijn op een doeltreffende behandeling tegen de luizen. Door de volgende 10 tips toe te passen, kan je het risico op een herbesmetting verkleinen:
1. Was je beddengoed
‘Kunnen luizen overleven in bed?’ is een veel gestelde vraag. Buiten de hoofdhuid kunnen luizen slechts tussen de 24u en 48u overleven. Luizen kunnen dus wel even overleven in bed, maar niet erg lang. Daarom is het een goed idee om in het geval van luizen het beddengoed te wassen op 60 graden. Wees voorzichtig met het sprayen op meubels, bedden of in ruimtes in huis met bepaalde producten. Die kunnen allergische reacties uitlokken en zijn niet ongevaarlijk, zeker als er pesticiden in zitten.
2. Was met een hoge temperatuur
Verder was je ook best alles wat mag en waar het haar van je kind mee in contact gekomen is op 60 graden mee. Die hoge wastemperatuur zal de luizen doden.
3. Gebruik een hermetisch afgesloten zak
Kledingstukken of kussens uit de zetel die niet op hoge temperatuur gewassen mogen worden, bewaar je het best gedurende 48u in een hermetisch afgesloten zak. Na 48u buiten de hoofdhuid, zullen de achtergebleven luizen dood zijn.
4. De diepvries kan helpen
Ook de diepvries kan helpen: de koude temperatuur zal de luizen ook doden na ongeveer 8 uur. Steek er dus gerust knuffels, mutsen, sjaals, … in.
5. Gebruik een eigen kam
Geef elk gezinslid een eigen kam of borstel en zorg dat ze niet door elkaar worden gebruikt.
6. Reinig je kam
Reinig tijdens een luizenbesmetting de gebruikte kammen en borstels ook grondig.
7. Steek je haar in een staart
Bind lange haren samen in een staart of vlecht. Dat geeft mogelijke luizen minder bewegingsruimte.
8. Hang jassen uit elkaar
Hang de jassen en andere kledingstukken minstens 15 cm uit elkaar aan de kapstok.
9. Nat-kam-methode
Controleer het haar van alle gezinsleden minstens 1 keer per week op luizen via de nat-kam-methode.
10. Gebruik Silikom Protect
Silikom Protect kan je makkelijk aanbrengen op droog of handdoekdroog haar en je hoeft het niet uit te spoelen. Dit efficiënte hulpmiddel heeft een klinisch bewezen werking en blijft actief tot 3,5 dagen tegen luizen. Het is een veilige en doeltreffend middel dat zowel beschermt als nabehandelt. Vraag zeker raad aan je apotheker.