Veel mensen weten ondertussen dat vitamine D van belang is voor onder meer het beendergestel en de weerstand. Het is dus erg belangrijk om een vitamine D-tekort en de daarmee gepaard gaande symptomen te vermijden.
Hoe merk je of je een vitamine D-tekort hebt?
Voor wie geen medische achtergrond heeft, zegt het misschien niet veel dat een vitamine D-tekort zich voordoet bij waarden onder de 50 nmol/l. Toch kan het even schrikken zijn als je bij een routine bloedcontrole hoort dat je vitamine D te laag is. Je bent echter niet alleen. Onderzoek toont aan dat 87% van de Belgen in de winter kampt met een Vitamine D tekort.
Sommigen kampen hier zelfs het hele jaar door mee. Dan spreken we van een chronisch vitamine D tekort.
Wat zijn de symptomen van een vitamine D-tekort?
Hoewel mensen soms hoofdpijn, oogproblemen of zelfs haaruitval wijten aan een tekort aan de gevolgen van een vitamine D tekort, klopt dit niet. Je kan een tekort immers niet echt ‘voelen’.
Wat is een vitamine D-tekort?
Een vitamine D-tekort betekent dat je lichaam te weinig vitamine D opneemt om optimaal te functioneren. Vitamine D helpt je lichaam calcium en fosfaat op te nemen, wat essentieel is voor:
- De groei en het behoud van sterke botten en tanden
- Voor een normale spierwerking
- Een goed functionerend immuunsysteem
Het is belangrijk om de oorzaak van een vitamine D-tekort te begrijpen. Een ernstig vitamine D-tekort zou immers gevaarlijk kunnen zijn en leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder psychische klachten. Al is dat laatste niet wetenschappelijk bewezen. Wist je trouwens dat mensen met overgewicht mogelijks een verhoogd risico hebben op een chronisch vitamine D-tekort? Bij vragen over vitamine D-tekort kun je terecht bij de huisarts voor advies en behandeling.
Een vitamine D-tekort en de symptomen/gevolgen op korte termijn
Er zijn heel wat symptomen die gelinkt worden aan een vitamine D-tekort. Zo zou een vitamine D-tekort symptomen aan de ogen kunnen hebben. Ook zou een vitamine D-tekort symptomen als hoofdpijn met zich meebrengen of zou een vitamine D-tekort voor haaruitval kunnen zorgen. Verder zou je, als je vitamine D te laag is, last kunnen hebben van vermoeidheid. Al hoeft dit niet allemaal per se waar te zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kan je een vitamine D-tekort op korte termijn niet echt voelen.
Wat een vitamine D-tekort wel voor symptomen kan hebben op korte termijn is een invloed op de natuurlijke weerstand en het immuunsysteem. Tijdens de donkere wintermaanden wordt je immuunsysteem sowieso al op de proef gesteld. Wanneer daar nog eens een vitamine D-tekort bijkomt, ben je natuurlijk extra kwetsbaar. Reden te meer dus om een (chronisch) vitamine D-tekort koste wat kost te vermijden.
Een vitamine D-tekort en de gevolgen op lange termijn
Omdat vitamine D van belang is voor het beendergestel en de spieren, kan een vitamine D-tekort gevolgen hebben voor het beendergestel op lange termijn. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat er voldoende calcium in de botten wordt opgenomen. Wanneer dat niet het geval is, kan dat op lange termijn leiden tot osteoporose en botbreuken. Een ernstig vitamine D-tekort kan dus bijzonder gevaarlijk zijn.
Verder wordt verondersteld dat vitamine D ook een belangrijke rol zou spelen in het ondersteunen van verschillende processen in ons lichaam. Zo wordt momenteel onderzoek gedaan naar de oorzaak van een vitamine D-tekort en de link tussen vitamine D en kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Ook zou een vitamine D tekort eventueel gelinkt kunnen worden aan depressie en andere psychische klachten. Zeker ook bij ouderen. Dit zijn tot op vandaag echter nog veronderstellingen en het is dus wachten op wetenschappelijke bevestiging.
Door de opsomming van al wat een vitamine D-tekort aan gevolgen kan hebben, hoeft het weinig uitleg dat het erg belangrijk is om een (chronisch) vitamine D-tekort zoveel mogelijk te vermijden. Is jouw vitamine D te laag? Wil je jouw vitamine D-tekort aanvullen? Of wil je in de toekomst een vitamine D-tekort vermijden? Neem dan een vitamine D-supplement zoals FULTIUM in. Op die manier vermijd je de vervelende symptomen die een vitamine D-tekort kan hebben. Voor advies en behandeling bij een vitamine D-tekort kun je terecht bij de huisarts.
Bron (1): Vitamine D deficiëntie in een doorsnee Belgische huisartsenpraktijk – Isabel Van Daele; UGent (2011)
Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.
Ontdek het Fultium gamma die een aangepast vitamine D supplement biedt voor iedereen.
FAQ
Hoe lang duurt het voordat vitamine D weer op peil is?
Vitamine D-tekort herstellen duurt meestal enkele weken tot maanden, afhankelijk van de ernst. Raadpleeg altijd een arts om een vitamine D tekort vast te laten stellen en op te volgen.
Wat kan een vitamine D-tekort veroorzaken?
Een (ernstig) vitamine D-tekort kan veroorzaakt worden door onvoldoende blootstelling aan zonlicht, een dieet dat arm is aan vitamine D, malabsorptie door medische aandoeningen, overgewicht waarbij vitamine D in vetweefsel wordt opgeslagen, en ouderdom waardoor de huid minder efficiënt vitamine D aanmaakt.