Wanneer je pijn hebt, geeft je lichaam je een signaal dat er iets aan de hand is. Pijn hebben is lastig en kan een impact hebben op je levenskwaliteit. Niet weten wat de oorzaak van de pijn is, kan ook voor psychische klachten en stress zorgen.

Daarom is het raadzaam om in het geval van aanhoudende of hevige pijn langs te gaan bij de huisarts. Die kan een diagnose stellen en de efficiëntste manier bepalen om de pijn te behandelen, bijvoorbeeld via pijnstillers.

 


 

Hoe ontstaat pijn?

Pijn is in feite een signaal van het lichaam dat er iets aan de hand is. Onder invloed van bv. een wonde, een letsel of een ziekte kunnen pijnreceptoren die overal in ons lichaam zitten geactiveerd worden. Hierdoor wordt een pijnprikkel via de zenuwen en het ruggenmerg naar het centraal zenuwstelsel gestuurd. Dat alles moet leiden tot een reactie die moet voorkomen dat het letsel of de ziekte erger wordt.

Wat zijn de soorten pijn?

Acute pijn

Acute pijn
Pijn ontstaat vaak als reactie op een pijnprikkel die naar de hersenen wordt gestuurd. Acute pijn is pijn die voor een korte periode aanhoudt, bv. na een ziekte, wonde, operatie, ... Waneer de oorzaak van de pijn verwijderd wordt en de gevolgen behandeld zijn, verdwijnt de pijn meestal relatief snel.

Chronische pijn

Chronische pijn
Wanneer de pijn langer dan drie tot zes maanden duurt, spreekt men van chronische pijn. In het geval van chronische pijn, sturen de zenuwen voortdurend pijnprikkels waarvan de oorzaak niet altijd kan worden gevonden. Dat is erg storend tijdens het dagelijkse functioneren.

Voor mensen die bijvoorbeeld chronische pijn in spieren en gewrichten of in de rug of nek ervaren, heeft de pijn een serieuze invloed op hun levenskwaliteit. Bovendien kan chronische pijn ook heel wat vervelende gevolgen hebben. Denk maar aan het verlies van fitheid door de angst om te bewegen, maar chronische pijn kan ook voor problemen op het werk of in sociale relaties zorgen.

Men beschouwt chronische pijn eigenlijk als aandoening op zich die sowieso behandeld moet worden in samenspraak met een arts.


 

Hoe behandel je pijn?

Vooraleer je kan behandelen is het belangrijk om een correcte diagnose te stellen, dit doe je in samenspraak met je arts. Pijn valt immers moeilijk te meten. Elke mens heeft ook een andere pijngrens. Daardoor ervaart iedereen pijn op een andere manier. Wat voor iemand hevige pijn is, kan voor iemand anders best draaglijk zijn. 

Wanneer je je pijnsymptomen met je arts bespreekt, probeer dan zo precies mogelijk uit te leggen waar je pijn hebt en hoe de pijn aanvoelt door woorden te gebruiken als tintelend, kloppend, branderig, doffe, scherpe pijn,…

Let er zelf ook op waar de pijn meestal voorkomt en of je patronen kan terugvinden in je verschijnselen. Dat zal de arts helpen om een diagnose te stellen.

Soms wordt ook gevraagd om de pijn te plaatsen op een schaal van 0 tot 10, waarbij 0 geen pijn is en 10 staat voor hevige, ondraaglijke pijn.

Na de diagnose zal de arts een beslissing nemen over hoe de oorzaak van de pijn kan behandeld worden en indien aangewezen welke pijnstillers best voorgeschreven kunnen worden om je pijn op korte termijn aan te pakken.

De juiste pijnstiller vinden kan soms een zoektocht zijn omdat er verschillende soorten pijnstillers bestaan. Bovendien mogen de meeste pijnstillers slechts gedurende een beperkte periode gebruikt worden.

Het is dan ook belangrijk om met je arts over de pijn te blijven communiceren. In het geval van chronische pijn moet de oorzaak immers dieper onderzocht worden.