Culinaire opvliegers in de menopauze door koffie en alcohol? 5 tips om ze te vermijden!
Je zit op een gezellig etentje met een goed glas wijn erbij. Plots begin je hevig te zweten en komt de stoom precies uit je oren. Herkenbaar? Veel vrouwen in de overgang kunnen meespreken over dit plotse zweten na het drinken van alcohol, of na een pikante maaltijd.
Opvliegers tijdens de menopauze kunnen opduiken zonder aanleiding, maar kunnen net zo goed het gevolg zijn van een pittige maaltijd, een kop koffie of een glas alcohol.
Hoe komt dat? Alcohol en koffie ontregelen de lichaamstemperatuur. Door de daling van het oestrogeengehalte denkt je lichaam dat het oververhit is en reageert het met een opvlieger.
Alcohol, pittig eten en koffie vermijden kan een positief effect op de overgangsongemakken hebben.
Wil je meer weten over hoe je zogenaamde culinaire opvliegers door onder meer alcohol kunt vermijden? In dit artikel komen volgende thema’s aan bod:
- Opvliegers tijdens de menopauze door pittig eten, koffie en alcohol: hoe komt dat?
- Culinaire opvliegers vermijden? 5 tips om toch gezond te genieten!
Opvliegers tijdens de menopauze door pittig eten, koffie en alcohol: hoe komt dat?
Door een daling van de typische hormonen als oestrogeen en progesteron kunnen tijdens de overgang een aantal ongemakken opduiken. Opvliegers, nachtelijk zweten en prikkelbaarheid zijn daar typische voorbeelden van.
Oestrogeen is ook verantwoordelijk voor de temperatuurregeling in je lichaam. Door de daling van het oestrogeengehalte, raakt de temperatuurregeling in de war. Een opvlieger ontstaat wanneer je lichaam denkt dat het oververhit raakt. Het wil dan zo snel mogelijk afkoelen door hevig te beginnen zweten.
Wees matig met alcohol!
Alcohol werkt nachtelijk zweten en opvliegers in de hand, omdat het je bloedvaten verwijdt. Bovendien zorgen de suikers in alcohol voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Het is dus niet abnormaal dat je in de overgang sneller en heviger reageert op alcohol. Bovendien kan ook gewichtstoename het gevolg zijn van het regelmatig drinken van alcohol. In de overgang verloopt de stofwisseling immers wat trager. Met de leeftijd verlies je ook wat spiermassa. Door het hoge suikergehalte zit alcohol de vetverbranding in de weg. Bijgevolg kan een dagelijks glaasje wijn je ineens heel wat extra kilo’s bezorgen.
Beperk de kopjes koffie
Ook koffie en andere cafeïnehoudende dranken kunnen opvliegers veroorzaken. Bovendien kan jarenlang koffiegebruik je progesteron uitputten. Wie nooit of erg weinig koffie heeft gedronken, zal minder kans hebben op opvliegers en andere ongemakken. Uit onderzoek van de Mayo Clinic (publicatie tijdschrift Menopause) bleek dat koffie opvliegers en transpireren kan verergeren. Meer dan 1800 vrouwen deden mee aan dit onderzoek naar hun klachten en koffiegewoontes tussen 2005 en 2011. Vrouwen die koffie dronken bleken meer overgangsklachten te hebben dan de vrouwen die geen koffie dronken.
Overdrijf niet met pittig eten
Pittig gekruid eten, maar eigenlijk bij uitbreiding warme maaltijden in het algemeen, doet je lichaamstemperatuur de hoogte in gaan. Je lichaam krijgt het signaal dat het oververhit is en zo kan al heel snel een opvlieger ontstaan. Probeer dus het gebruik van pittige specerijen te beperken tijdens de overgang.
Culinaire opvliegers vermijden? 5 tips om toch gezond te genieten!
1. Eet gezond
Meer dan ooit is gezonde voeding van belang. Op vlak van gezond eten zijn dit een aantal aanbevelingen die je zeker kan volgen:
- Eet de groenten en het fruit van het seizoen. Ze zorgen voor de vitaminen en mineralen die je op dat moment van het jaar nodig hebt.
- Zorg dat je voldoende magnesium opneemt. Je vindt magnesium in groenten en fruit, volkoren producten, avocado’s, bevatten ook magnesium. Eventueel kan je een tekort aan magnesium aanvullen met een supplement.
- Neem voldoende essentiële vetzuren op. Die vind je onder meer in noten, zaden, soja, peulvruchten.
- Wees ook matig met dierlijke eiwitten in vis, vlees en zuivel. Ze zorgen ervoor dat je lichaam verzuurt, waardoor je gewrichten pijnlijk en stram kunnen worden. Je kan je gewrichten eventueel wel wat extra ondersteuning bieden.
- Kruid je gerechten niet te rijkelijk om opvliegers te vermijden.
2. Wees matig met suiker
Te veel suiker is sowieso ongezond, maar voor vrouwen in de overgang zijn toegevoegde suikers echt te vermijden. De bloedsuikerspiegel raakt ontregeld, waardoor je sneller vermoeid wordt. Ook neemt het risico op een hoge cholesterol en hart- en vaatziekten toe. Bovendien zorgen te veel suikers voor een snellere botontkalking. Osteoporose kan overigens een gevolg zijn van de overgang.
3. Beperk koffie en alcohol
Koffie en alcohol kunnen overgangsongemakken als opvliegers en nachtelijk zweten in de hand werken. Als je vaak last hebt van deze ongemakken, zal je merken dat stoppen met alcohol in de overgang een positief effect heeft op die ongemakken. Je kan het ook beperken door bijvoorbeeld enkel op speciale gelegenheden een glaasje te drinken.
Je kan overwegen om koffie te vervangen door cichorei of kruidenthee als alternatieve warme drank in de overgang.
4. Blijf bewegen
Lichaamsbeweging is belangrijk om de overgangsongemakken te beperken. Sport regelmatig, pak de fiets of ga lekker wandelen. Probeer ook vaak buiten te bewegen, want zonlicht heeft een positieve invloed op je botten en je lichaam.
Zeker te overwegen als sport is yoga. Er is bewijs dat yoga opvliegers kan verminderen en sowieso draagt het bij aan een hoger welzijn. Ook aerobic kan helpen tegen overgangsklachten, omdat het slapeloosheid en depressies kan verminderen.1
5. Sérélys, een veilige partner tijdens de overgang
Heb je ondanks al deze aanbevelingen nog steeds last van opvliegers, vermoeidheid en prikkelbaarheid? Dan is Sérélys, een natuurlijk voedingssupplement zonder hormonaal werkingsmechanisme, een veilige en doeltreffende oplossing. Omdat Sérélys geen hormonaal werkingsmechanisme heeft mag het gebruikt worden door vrouwen die (borst)kanker hebben (gehad) of door vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker.
1 Onderzoek van Katherin Newton (Group Health Research Institute). Resultaten verschenen in tijdschrift ‘Menopause’ https://www.gezondheidsnet.nl/overgang/yoga-helpt-bij-slapeloosheid-in-overgang
Een doeltreffende en veilige oplossing zonder hormonaal werkingsmechanisme
Sérélys® is een natuurlijk product op basis van gepantenteerde, gezuiverde extracten van stuifmeelkorrels aangewezen bij opvliegers, tijdelijke vermoeidheid en prikkelbaarheid gelinkt aan de menopauze.
Dankzij het niet-hormonale werkingsmechanisme van Sérélys, mag het ook gebruikt worden door vrouwen die borstkanker hebben (gehad) of die een verhoogd risico hebben op borstkanker.
2 tabletten per dag in 1 inname voor een optimale werking.