Vitamines en mineralen behoren tot belangrijke voedingsstoffen om je gezond, vitaal en fit te voelen. Maar ons lichaam maakt ze meestal jammer genoeg niet zelf aan! We halen ze het beste uit voeding. Of waar nodig kan een multivitamine-supplement ondersteuning bieden.
Maar welke vitamines heeft je lichaam nodig? Wat gebeurt er bij een vitaminetekort? Wanneer kan een supplement helpen? Op deze pagina lees je er alles over.
Wat zijn multivitamines?
Multivitamines zijn supplementen die meerdere noodzakelijke vitamines en mineralen voor je lichaam bevatten. Je kan ze in verschillende vormen, soorten en types vinden. Sommige multivitamines vind je bijvoorbeeld in de vorm van gummies, terwijl het bij andere merken eerder een bruistablet is.
En ook de precieze samenstelling kan verschillen. Soms vind je alle 13 vitamines en bepaalde mineralen in een multivitamine, maar dat hoeft niet per se zo te zijn.
Waar zijn ze goed voor en wat doen ze met je lichaam?
Vitamines en mineralen zijn onontbeerlijk voor ons lichaam! Ze helpen je lichaam goed te functioneren en je weerstand op peil te houden.
Met uitzondering van vitamine D en vitamine K maakt je lichaam ze echter niet zelf aan, waardoor je eventueel met een vitaminetekort te kampen kan krijgen als je ergens iets onvoldoende binnenkrijgt via je voeding. Een multivitamine kan dan helpen om gewenste hoeveelheden van meerdere vitaminen en mineralen in je lichaam te behouden.
Welke vitamines en mineralen heeft je lichaam nodig?
Binnen de vitamines en mineralen kan er een onderscheid gemaakt worden tussen 4 verschillende types (die vervolgens opnieuw onderverdeeld kunnen worden in verschillende soorten):
Vetoplosbare vitamines: vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Je vindt ze vooral in vetrijke voeding zoals zuivel, oliën, vlees, eieren, vette vis en lever.
Wateroplosbare vitamines: vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 of foliumzuur, B12 en vitamine C. Je vindt ze vooral in fruit, groenten, granen, aardappelen en zuivel.
Mineralen: bv. calcium, magnesium, natrium, kalium, chloride en fosfor
Spoorelementen: bv. ijzer, jodium, chroom, koper, zink, seleen, mangaan en molybdeen
Al deze elementen zijn belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam! Maar ze zijn niet allemaal nodig in dezelfde hoeveelheid. Hier vind je een overzicht van de aanbevolen dagelijkse dosering per dag voor volwassenen.
Wat gebeurt er bij een tekort aan vitaminen of mineralen?
-
vermoeidheid
-
concentratieproblemen
-
prikkelbaarheid
-
slecht slapen
-
een futloos gevoel
Vooral wanneer je langdurig een tekort ervaart van hetzelfde element kunnen de gevolgen zich opstapelen. Denk bijvoorbeeld aan haarproblemen zoals haaruitval of verdunning, die mede veroorzaakt kunnen worden door een tekort aan ijzer of zink.
Wanneer kunnen supplementen ondersteuning bieden?
De meeste mensen krijgen via een gezond en evenwichtig dieet iedere dag voldoende vitamines en mineralen binnen en dan is het niet meteen nodig om elke dag een extra supplement te nemen. Toch kan een multivitamine-gummie of -tablet in bepaalde scenario’s ondersteuning bieden:
-
wanneer je je wat minder vitaal voelt en een extra duwtje kan gebruiken
-
bij haarproblemen zoals haaruitval of dunner wordend haar
-
wanneer het moeilijker is om voldoende vitaminen en mineralen in te nemen via je voeding (bv. wanneer je voor je gezondheid een streng dieet volgt, vegetarisch eet, veganistisch eet, …)
-
als extra energieboost tijdens een uitdagende periode op het werk of examens
-
voor kinderen die in volle groei zitten en en je hun voeding wil aanvullen met vitamientjes
Soms weet je ook niet zeker welke vitamines of mineralen je extra moet innemen. Hiervoor kan je langsgaan bij je arts voor advies of voor een bloedafname, waar bepaalde tekorten vastgesteld kunnen worden.
Is het verstandig om er elke dag te slikken?
Het is op zich geen probleem om elke dag een multivitamine te slikken, zeker omdat we de meeste vitaminen niet zelf aanmaken, maar moeten opnemen via de voeding. Een multivitamine kan een ideale aanvulling zijn om meerdere vitaminen en mineralen tegelijk op een gewenst niveau te houden, maar een teveel aan bepaalde vitamines en mineralen is ook niet de bedoeling.
Daarom raden we je aan om rekening te houden met de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden die we eerder al vermeldden. Check ook steeds de productinformatie als je een nieuwe multivitamine wil kopen en aarzel ook niet om raad te vragen aan je arts of apotheker. Zij zullen samen met jou op zoek gaan naar de juiste hoeveelheid en mee helpen bepalen wat de juiste kuur voor jouw situatie is.
Veelgestelde vragen
Hoe lang moet je het precies gebruiken?
Het is niet gemakkelijk om een exact cijfer te plakken op hoelang je best multivitamines slikt.
Ieder lichaam is immers anders en ook de verschillende vitamines en mineralen worden aan een andere snelheid geabsorbeerd door je lichaam. Het hangt ook af van hoe zwaar je tekorten zijn, want bij grotere tekorten zal het wat langer duren voor je lichaam zich opnieuw normaliseert.
Tot slot zijn ook niet alle supplementen hetzelfde: andere samenstellingen, andere hoeveelheden, andere manieren waarop je lichaam het supplement absorbeert, … Er zijn dus heel wat verschillende factoren die een impact kunnen hebben op hoelang je een multivitamine best gebruikt!
Een kuur duurt meestal drie maanden. Maar het beste advies dat we je kunnen geven is goed naar de productinformatie van jouw gekozen supplement te kijken en het gegeven advies voor dat specifieke supplement te volgen. Bij twijfels kan je steeds raad vragen aan je arts of apotheker.
Zijn er verschillen tussen mannen, vrouwen en kinderen?
Hoeveel vitamines en mineralen je nodig hebt per dag kan verschillen voor mannen en vrouwen, hoewel dat verschil niet altijd erg groot hoeft te zijn. Een kwalitatief multivitamine-supplement zal doorgaans een goede basis vormen voor beide geslachten, waardoor je als man of vrouw in de meeste gevallen hetzelfde supplement kan innemen zonder problemen.
Voor kinderen ligt het wat anders. Kinderen hebben namelijk andere noden dan volwassenen, dus het is best dat je voor je kind een specifieke multivitamine op maat van je kind kiest. Wil je graag meer weten? Lees er dan alles over op onze pagina over multivitamines voor kinderen.
Hoe kies je een multivitamine?
Enkele tips om een multivitamine te kiezen naargelang jouw noden:
- Kies steeds voor een supplement van een kwaliteitsmerk met bewezen claims.
- Wat is het doel van jouw multivitamine-kuur? Wil je een plantaardig dieet aanvullen? Jezelf tijdelijk een energieboost geven? Je vermoeidheid verminderen? Een goed idee van wat je precies wil bereiken, helpt om vervolgens een geschikte multivitamine te kiezen.
- Welke vitamines en mineralen zitten er allemaal in het supplement dat je graag wil nemen? Is het een goede mix van verschillende types? Bevat het de vitaminen die je zeker wil binnenkrijgen?
- Welk type wil je? Gummies? Bruistabletten? Oraal in te nemen? Er zijn tal van opties!
Nog twijfels? Vraag raad aan je arts of apotheker.