Een verstoorde bloedcirculatie, de oorzaak van zware benen
De bloedsomloop is een essentieel onderdeel van je lichaam. Het transporteert zuurstof naar je organen, voorziet de weefsels in je lichaam van voedingsstoffen om gezond en sterk te blijven en voert allerlei afvalstoffen af.
De spil van die hele operatie is je hart: het pompt onophoudelijk bloed doorheen je lichaam, via je aders en slagaders, en houdt je in leven.
Hoe werkt het?
De bloedcirculatieproces ziet er als volgt uit:
-
bloed haalt zuurstof uit longen
-
de eerste bestemming? Het hart via de longader. Van hieruit wordt het zuurstofrijke bloed rondgepompt via de slagaders naar alle delen van het lichaam.
-
via de slagaders komt het zuurstofrijke bloed terecht in een kleiner type bloedvat, het haarvat, om zuurstof en andere voedingsstoffen uit te wisselen met de organen.
-
jouw benen, voeten en tenen zijn de laatste bestemming van de tocht door je lichaam. Kregen die ook voldoende zuurstof en voedingsstoffen? Dan vertrekt je bloed via de venen (venen) op terugweg naar je hart. Hierbij voorkomen de kleppen in de aderen dat het bloed terugstroomt naar de onderste ledematen en zich daar verzamelt.
-
tijdens de doortocht neemt het bloed alle aangemaakte afvalstoffen terug mee om die af te voeren.
-
het bloed heeft via je aders het hart bereikt. Het proces kan opnieuw beginnen!
Wat als je bloedcirculatie verstoord is?
Is je bloedcirculatie verstoord? Dan verloopt het terugvloeien van het bloed naar het hart niet zoals het hoort. Het bloed onderaan in je lichaam wordt niet voldoende naar boven afgevoerd, waardoor het zich gaat ophopen in de bloedvaten en er vocht ter hoogte van je benen en voeten achterblijft.
Dat leidt tot vochtophopingen (oedeem), zware benen en soms, wanneer de klachten verder gevorderd zijn, ook spataders en andere complicaties.
Welke factoren leiden tot een verstoorde bloedcirculatie?
De continue werking van de bloeddoorstroming is geen simpel karwei voor je lichaam en er durft weleens iets gebeuren dat het proces bemoeilijkt.
Bloedvaten vernauwen of verzwakken, aderkleppen worden verhinderd en de druk op je bloedvaten verhoogt – wat tot een minder goede bloeddoorstroming, en bijgevolg, tot een gevoel van zware benen kan leiden.
Hoe kan je klachten behandelen?
Een eerste stap om veneuze insufficiëntie te voorkomen en te behandelen, is proberen achterhalen wat de oorzaak van jouw klachten is. Levensstijl heeft een grote invloed op de ontwikkeling van een veneuze aandoening en dit kan je gemakkelijk aanpakken door enkele veranderingen door te voeren:
- meer bewegen,
- stoppen met roken,
- geen hakken dragen,
- losse kledij dragen
- gezond eten,
- voldoende water drinken.
Soms is dat echter niet voldoende. In dergelijke gevallen kan medicatie de nodige hulp bieden.