• 21/10/2020

Magnesium is één van de belangrijkste vitamines en mineralen die je nodig hebt voor een goede gezondheid. Het is belangrijk voor het metabolisme, de overdracht van zenuwprikkels en ook voor de spierwerking1 is magnesium van vitaal belang. Het is dus cruciaal om genoeg voeding met magnesium op het menu te zetten. Maar wist je dat je ook teveel magnesium kan binnenkrijgen? Lees er hier alles over.

Wat is magnesium?

Magnesium is een  mineraal dat meer dan 300 enzymen in ons lichaam aanstuurt en zo een belangrijke rol speelt bij tal van processen in ons lichaam. Magnesium:

  • draagt bij tot een normale werking van de spieren.
  • speelt een rol in de normale werking van het zenuwstelsel.
  • bevordert de werking van het metabolisme en de opname van energie uit voeding.
  • helpt bij de instandhouding van tanden en botten.
  • ondersteunt de normale psychologische functie.
  • helpt tegen vermoeidheid, vooral in periodes van stress.

In het lichaam wordt het mineraal opgeslagen onder de vorm van magnesiumzout. Een volwassen lichaam bevat zo’n 25 gram magnesium2. De helft daarvan zit in de beenderen, een kwart in onze spieren en de rest in het zenuwstelsel en in andere organen.

Magnesium en voeding

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium ligt bij vrouwen rond de 300 mg en bij mannen is dat ongeveer 350 mg3. Je lichaam maakt het mineraal niet zelf aan, dus je zorgt er best voor dat je dagelijkse voeding genoeg magnesium bevat. Gelukkig zijn bepaalde voedingsmiddelen - zoals cacao en pure chocolade, avocado’s, bananen, noten, peulvruchten en volkoren granen - rijk aan magnesium. Gezond en gevarieerd eten is dus genoeg om de symptomen van een tekort aan magnesium te vermijden.

Magnesium en voeding

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan magnesium?

Bepaalde mensen kunnen nare bijwerkingen krijgen bij een teveel aan magnesium. Kamp je met chronische nierproblemen, diabetes of een slecht werkende of net overactieve schildklier? Dan kan het zijn dat je nieren een overschot aan magnesium maar moeilijk kunnen wegwerken. Je herkent zo’n teveel aan magnesium aan symptomen als diarree, misselijkheid, vermoeidheid, spierzwakten, hartkloppingen en lage bloeddruk.

Bij een gezonde persoon is hypermagnesiëmie of een teveel aan magnesium echter uiterst zeldzaam. De nieren weten een overschot aan magnesium meestal gemakkelijk weg te werken. Krijg je toch een overdosis binnen? Doorgaans blijven de bijwerkingen van een teveel aan magnesium beperkt tot een milde en onschuldige vorm van diarree4 die gelukkig ook snel weer overgaat. Als die diarree toch blijft aanhouden vraag je best raad aan je huisarts of apotheker.

Wat als je geplaagd wordt door een tekort aan magnesium?

Veel mensen kampen met een gebrek aan magnesium, vaak zonder dat ze het zelf weten. Door de combinatie van een druk en stressvol leven dat ervoor zorgt dat je meer magnesium verbruikt en een ongezonde levensstijl, geraken je magnesiumreserves snel uitgeput.

De kans dat je een tekort aan magnesium hebt is dan ook veel groter dan dat op een teveel aan magnesium. Zo’n gebrek veroorzaakt nare kwaaltjes zoals:

  • trillende oogleden
  • vermoeidheid
  • spierkrampen
  • angst en prikkelbaarheid
  • concentratieproblemen
  • duizeligheid
  • migraine of hoofdpijn
Magnesium teveel - migraine of hoofdpijn


Een langdurig of extreem magnesiumtekort kan zelfs leiden tot
hartkloppingen, astma of problemen met de bloeddruk. Magnesium is ook cruciaal voor de goede opname van andere mineralen zoals calcium en kalium die belangrijk zijn om het gevaar op vroegtijdige botontkalking of osteoporose te verminderen.

Leid je een stressvol bestaan of vind je niet altijd de tijd om gezond te eten? Dan kan het een goed idee zijn een supplement met magnesium te kopen en je dagelijks dieet aan te vullen met een magnesiumsupplement zoals Magnesium EG Opti.

Wanneer is het een goed idee een magnesiumsupplement te nemen?

Mensen die een hoger risico lopen op een magnesiumtekort en best magnesiumsupplementen innemen zijn: 

  • Mensen die intensief sporten.
  • Personen die een erg stressvol of vermoeiend leven leiden.
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
  • Jongeren vanaf 12 jaar die in de groeispurt zitten.
  • Vrouwen in de menopauze die kampen met hormonale schommelingen.
  • Mensen vanaf 50 jaar die een verhoogd risico lopen op osteoporose of botontkalking.
  • Mensen die bepaalde geneesmiddelen innemen (zoals bijvoorbeeld protonpomp inhibitoren, diuretica, laxativa) omdat deze de opname van magnesium verstoren

Mensen die last hebben van slapeloosheid kunnen magnesium slikken voor het slapen gaan. Magnesium werkt immers ontspannend.

Hoeveel magnesium mag je maximum per dag nemen?

Hoeveel magnesium mag je maximum per dag nemen?

Hoewel een gezond en evenwichtig dieet - volgens de Hoge Gezondheidsraad ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor volwassenen tussen 300 en 350 mg5 - de beste manier is om ervoor te zorgen dat je genoeg magnesium opneemt, kan het soms een goed idee zijn je dagelijks dieet aan te vullen met een magnesiumsupplement zoals Magnesium EG Opti. Dat bevat een dosis die ruimschoots onder de veilige bovengrens voor magnesiuminname blijft. Zo loop je geen risico op een teveel aan magnesium en krijg je ook geen klachten met diarree. Als je zeker wil weten of een magnesiumsupplement voor jou een goed idee is, vraag je best het advies van je arts of apotheker.

Bron:
1 EFSA
2 https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/186947-magnesium-veelzijdig-mineraal-supplement-van-het-jaar-2018.html
3-4-5 Hoge Gezondheidsraad – Voedingsaanbevelingen voor België – 2016 – September 2016 – HGR NR. 9285

Ontdek ook nog:

05.09.2024
Voel je je altijd moe, doe dan de online magnesiumtest

Voel je je vaak moe en kom je soms zelfs je dag nauwelijks door? Vermoeidheid kan een teken zijn van een magnesiumtekort. Daar hebben véél m…

Lees verder

12.08.2024
Deze klachten wijzen erop dat je misschien een magnesiumtekort hebt.

In onze dagelijkse ratrace vergeten we vaak één element om vitaal en energiek te blijven. 7 op de 10 Belgen heeft een magnesiumtekort zonder…

Lees verder

12.08.2024
Met deze tips sta je écht beter uitgerust op

Niets zo fijn als ‘s ochtends lekker uitgerust op te staan. Heb je vaak het gevoel dat je niet uitgeslapen bent, waardoor je je door de dag …

Lees verder