Gezond eten met lactose intolerantie
Toegegeven, gezond eten is in eerste instantie een hele uitdaging wanneer je lactose intolerant bent. Melk en zuivelproducten volledig uit je menu schrappen is niet noodzakelijk een goed idee, zeker omdat lactose ook in heel wat andere etenswaren zit waarvan je het misschien niet verwacht.
Denk maar aan instantsoep of chocolade
Een compleet lactosevrij dieet is een optie. Vis, vlees, groenten, aardappelen, fruit en rijst bevatten bijvoorbeeld helemaal geen lactose.
Patiënten met een lactose intolerantie mogen deze voedingsmiddelen dus naar hartenlust eten, op voorwaarde dat ze geen producten met lactose gebruiken tijdens de bereiding. Met brood, gehakt, snoep en kant-en-klare maaltijden moet je dan weer voorzichtig omspringen:
vaak bevatten ze lactose als smaakverbeteraar, bindmiddel of stabilisator. Om klachten te voorkomen, neem je dus het best de ingrediëntenlijst onder de loep.
Deze etenswaren veroorzaken klachten
Melkpoeder
Melkpoeder
Melkpoeder – Mageremelkpoeder staat bovenaan de lijst met lactoserijke producten: in 100 g zit tot 50% lactose!
Gecondenseerde melk
Gecondenseerde melk
Lactose intolerante patiënten doen het best geen gecondenseerde melk in hun kopje koffie: de zoete melk bevat tot wel 12,5 g lactose per 100 g.
Roomijs
Roomijs
Zoetekauwen, opgelet: roomijs is heerlijk, maar kan met een lactosegehalte van 6,9 g per 100 g wel ernstige klachten veroorzaken.
Bewerkte kaas
Bewerkte kaas
Niet-gerijpte kaassoorten zijn altijd problematisch voor mensen met een lactose intolerantie. Bewerkte kaas bevat bijvoorbeeld tot 6,3 g lactose per 100 g.
Blanc-manger
Pannacotta
Naar bed zonder dessert? Voor wie lactose intolerant is, is dat geen slecht idee. Desserts zoals pannacotta kunnen tot 6,3g lactose per 100g bevatten.
Yoghurt
Yoghurt
Hoewel er bepaalde bacteriën in zitten die lactose in de darmen helpen af te breken, wordt yoghurt vaak aangevuld met melkpoeder. Daardoor zit er tot wel 6 g lactose per 100 g in. Meer dan genoeg om klachten te krijgen!
Lactose: het geheim zit hem in de hoeveelheid
Twee factoren bepalen hoe ernstig je klachten zijn na het eten van bepaalde voedingsmiddelen: hun lactosegehalte en de hoeveelheid lactase in je dunne darm. Veel patiënten ervaren geen klachten als ze slechts kleine hoeveelheden lactose binnenkrijgen.