• 15/05/2024

Kamp je met klachten van vermoeidheid, stress tijdens bepaalde drukke periodes en weinig energie? Dan besef je waarschijnlijk maar al te goed hoe belangrijk een goede nachtrust voor je is. En ook dat voldoende beweging en gezond eten je kan helpen om meer energie te hebben. Maar wist je dat ook magnesium kan helpen tegen vermoeidheid? We vertellen je alles over dit “energie-mineraal” in dit artikel.

Dit artikel biedt antwoord op volgende vragen:

Wat is magnesium en helpt het tegen vermoeidheid?

Magnesium wordt ook wel het “energie-mineraal” genoemd en dat is niet zonder reden. Het is een essentieel mineraal in ons lichaam dat betrokken is bij verschillende processen in ons lichaam:

  • verminderen van vermoeidheid
  • normale werking van de spieren
  • normale werking van ons zenuwstelsel
  • onze psychologische functie
  • onze productie van energie
  • instandhouding van tanden en botten

Heb je een tekort aan magnesium, zoals ongeveer 70% van alle Belgen? Dan kan je klachten zoals vermoeidheid, een futloos gevoel, spierkrampen, vermoeide benen, duizeligheid, migraine of hoofdpijn, concentratieproblemen, angst en prikkelbaarheid, en trillende oogleden ervaren. In dit geval kan de inname van magnesium helpen tegen je vermoeidheid.

 

Hoe werkt het precies?

Vermoeidheid is uiteraard een complex gegeven met verschillende factoren en achterliggende oorzaken, maar het kan zeker de moeite zijn om ook in de richting van magnesium te kijken bij klachten van stress tijdens drukke periodes en vermoeidheid.

Magnesium kan immers op een unieke manier ondersteuning bieden tegen je vermoeidheid:

  • Magnesium is betrokken bij de creatie en het vrijgeven van adenosinetrifosfaat (ATP)2, een stof die essentieel is voor het opslaan en overdragen van energie in het lichaam. ATP is de drager van chemische energie in alle levende cellen. Daarnaast helpt het ook om glucose3 uit voedsel om te zetten in energie. Voldoende magnesium per dag is dus belangrijk om vermoeidheid tegen te gaan.
  • Magnesium werkt ontspannend voor de spieren en helpt zo om je lichaam te ontspannen.
  • Magnesium draagt bij tot een goede werking van de spieren en helpt ook om spiercontracties te verminderen. Heb je een magnesiumtekort? Dan kan je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeide benen, trillende oogleden, spiercontracties4, … en dat geeft niet alleen een vermoeider gevoel, maar kan ook een vervelend effect hebben wanneer je goed wil slapen en last hebt van nachtelijke spiercontracties bijvoorbeeld in de benen.

Het is dus belangrijk dat je iedere dag voldoende magnesium inneemt. Het ondersteunt onder meer onze psychologische functie, onze spier- en zenuwfunctie én ons energiemetabolisme.

magnesium helpt ontspannend

 

 

Hoeveel neem je best per dag?

Benieuwd naar hoeveel magnesium je best per dag neemt? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium ligt bij vrouwen rond de 300 mg en bij mannen is dat ongeveer 350 mg[5]. Je lichaam maakt het mineraal niet zelf aan, dus je zorgt er best voor dat je dagelijks voldoende magnesium inneemt om een tekort te vermijden. Dat kan je doen door:

  • Voldoende voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium in te nemen, zoals cacao en pure chocolade, avocado’s, bananen, noten, peulvruchten en volkoren granen.
  • Voel je je vermoeid en je vermoedt dat je niet voldoende magnesium uit je voeding kan halen? Dan kan een magnesiumsupplement extra ondersteuning bieden.

Wist je trouwens dat je lichaam bij periodes van stress meer nood heeft aan magnesium? Er wordt meer cortisol en adrenaline aangemaakt5, waardoor je meer magnesium verbruikt en er dus een grotere kans op een magnesiumtekort en klachten van vermoeidheid ontstaat. Daarom kan het in dergelijke stressvolle periodes zeker lonen om te vertrouwen op wat extra ondersteuning.

magnesium voeding

 

 

Kies voor een magnesiumsupplement met organische magnesiumzouten

En hoewel het erg zeldzaam is, let er zeker op dat je niet te veel magnesium binnenkrijgt, want dat kan bij bepaalde personen leiden tot diarree, misselijkheid en andere bijwerkingen. De veilige maximale innamedosis werd vastgelegd op 2500 milligram per dag6. Vraag zeker raad aan je apotheker.

 

Welk type neem je best?

Welke magnesium neem je best bij vermoeidheid? Magnesium bestaat in verschillende vormen waartussen grote verschillen in biologische beschikbaarheid en gastro-intestinale tolerantie kunnen bestaan.

Magnesiumsupplementen die gebruik maken van magnesium citraat, tauraat en glycerofosfaat dragen bijvoorbeeld bij tot het verminderen van vermoeidheid. Dit zijn voorbeelden van organische magnesiumzouten, die beter verdragen worden in het maag-darmkanaal en een hoge biologische beschikbaarheid hebben, wat betekent dat ze goed worden opgenomen door ons lichaam. In tegenstelling tot anorganische zouten, die minder goed opneembaar kunnen zijn, bieden de organische vormen van magnesium efficiëntere ondersteuning.

Spreek zeker met je apotheker of arts over welke magnesium je best neemt bij vermoeidheid.

 

Ontdek ook nog:

15.05.2024
Kan magnesium helpen bij stress? Jawel!

Last van een magnesiumtekort? Benieuwd hoe magnesium kan helpen bij periodes van stress? En wat je kan doen om alles in balans te houden? On…

Lees verder

15.05.2024
Kan je van magnesium bijwerkingen krijgen?

Magnesium is een essentieel mineraal voor tal van functies in je lichaam. Maar zijn er ook bijwerkingen? Kent het een keerzijde? Hier lees j…

Lees verder

15.05.2024
Kan magnesium helpen tegen vermoeidheid? Het verdict!

Wist je dat magnesium kan helpen tegen klachten van vermoeidheid, stress en weinig energie? We vertellen je alles over dit “energie-mineraal…

Lees verder

28.10.2020
Wanneer is het beste moment om een magnesiumsupplement in te nemen?

Welke mensen zijn gebaat bij het slikken van een supplement met magnesium en op welk moment van de dag kunnen ze het best innemen? Lees het …

Lees verder

23.10.2020
Last van spierkrampen? Wat kan je eraan doen?

Heb je last van spierkrampen? Hoe komt dat en wat kan je eraan doen? Ontdek hier meer!

Lees verder

21.10.2020
Is een teveel aan magnesium schadelijk?

Wist je dat je niet alleen te weinig maar ook teveel magnesium kan binnenkrijgen? Lees er hier alles over.

Lees verder

1. https://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/magnesium
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2253826/
3. Hoge Gezondheidsraad – Voedingsaanbevelingen voor België – 2016 – September 2016 – HGR NR. 9285
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7761127/